maandag 27 december 2010

Schaak!

Hier een foto van de Naef schaakstukken die ik van schoonpapa heb gekregen uit zijn collectie, mooi he?! De kleine blokjes zijn de pionnen, een groter blok is de toren, het blokje met een hoekje eruit stelt het paard voor, het kruis is een loper, het blokje met het ronde hoofdje is de koningen en die met de vierkante kop de de koning. Het bijbehorende schaakbord, van hout natuurlijk, heb ik er ook bij. De stukken zijn ontworpen in 1923, bijna een eeuw geleden! Ik sta schaakmat ......Het houten doosje is origineel, evenals de uitleg op papier dat er keurig opgevouwen in zit. Ik typ over:

The Bauhaus Chess Pieces
Not merely by its educational methods of art teaching which it had developped as an academy of art, did the Bauhaus (1919-1939) show the way; also its influence upon architecture, painting and design was world-wide. Architects like Walter Gropius, Marcel Breuer, Ludwig Mies van der Rohe and painters like Josef Albers, Wassily Kandinsky, Paul Klee belonged to the teaching staff of the Bauhaus. The integration of art into life and the merging of the artist into the industrialized society were their common goal.
The chess pieces designed by Josef Hartwig in 1923 deviate from conventional pieces in that they utilize symbols based on the patterns of movement; they combine the steriometric shapes of the cube, the cylindre and the sphere.

1 opmerking:

 1. Christy, wat een super schaakspel! En ik kan het weten, als viervoudig winnaar van de zogeheten Wiebeltrofee tijdens het - toen nog - Hoogovens Schaaktournooi (die trofee hoorde bij een clubje kroegschakers: we zetten steeds de klokken stil om in de aanpalende kroeg bier te drinken en sigaren te roken!)
  Maar terug naar Naef; het mooie van dit schaakspel is dat het zó tussen de nieuwe ontwerpen van de Zwitserse speelgoedfabrikant past. Echt tijdloos en prachtig!
  Enne Christy: de volgende keer als je op Bellevue bent gaan we een potje schaken;-)

  Een mooi jaar gewenst allemaal!

  Elly en Jurriaan
  Maison Bellevue

  BeantwoordenVerwijderen